Stále hladový

Máme ho tu zas, prevíta. No, od jarní karantény to opět příjemné není, bohužel nezbytné ano. Opakuje se scénář z jara, kdy jsme hnutím malynakupvelkapomoc mohli podpořit lokální prodejce a oblíbené značky. Tentokrát jsem si pro vás ale připravil jiný článek a to seznam svých oblíbených míst, kaváren a restaurací, které si počas karantény zaslouží stejnou pozornost, jelikož i jim jde o přežití a situace pro ně není jednoduchá. 


Naordinovali jsme si pravidelné podzimní procházky do přírody a taková káva nebo kobliha na cestu se vždycky hodí. Pokud zůstáváte doma, můžete podniky podpořit i online nákupem, spousta z nich zdokonalila svůj systém a od prvního lockdownu se poučila, objednat si tak můžete přes různé dovozce nebo přímo přes jejich eshop. Večer si přímo říká o pořádnou podzimní hostinu - otázkou tak zůstává jediné - dáte si jídlo na talíř jako v restauraci nebo ho sníte přímo z krabice? A jaká místa v současné době podpoříte vy? 







cafe Savoy    savoydomu.cz


Savoy patří z jara, kdy díky první karanténě změnil svůj koncept a začal cílit na novou skupinu hostů, mezi moje největší pražské oblíbence. Jsem tam každou chvíli - na snídani s kamarádkou, na obědě s partnerem nebo odpolední kávě. Kromě jejich kávy a jídla (už jste vyzkoušeli koprovku nebo ovocné knedlíky?) zbožňuju i jejich sladké dezerty a jsem si jistý, že jejich větrník je nejlepší ve městě! 





cukrárna Myšák  mysakdomu.cz


Není nic lepšího na podzimní splíny, než snídaně u Myšáka. Pokud máte rádi croissanty, zkuste jejich mandlový, já si na něm vypěstoval slušnou závislost. Pokud máte větší hlad, určitě zkuste legendární buchtičky se šodó nebo nově krupicovou kaši. A protože se blíží čas Vánoc, co by to byly svátky bez vánočky - pssst, nikomu dalšímu to neříkejte, ale právě vánočka od Myšáka nemá široko daleko žádnou konkurenci! 




Etapa 


Už na jaře se Etapa stala kavárnou, od které jsme si domů objednávali nejčastěji a na mém instagramu jste mohli vidět i krátké video s jejich fantastickými vaflemi. U Etapy můžete objednávat přes jejich eshop a vyzvednout si sami u výdejního okýnka nebo si nechat dovézt. Jejich rodinný a milý přístup se jen tak nevidí. Není divu, že se proto stala velmi oblíbeným místem a v době bez karantény si tady bez rezervace občas nesednete. A co teprve jejich chleba? Na ten se tady běžně stojí fronta. 





Letec espresso bar 


Dobrou kávu nabízí nesčetně míst, ale co teprve dobrou kávu a k ní něco sladkého? Tady získává hodně bodů Letec, malá ale útulná kavárna, protože jejich koláče s povidly od skvělé pekařky Evy, to je spojení, které, když jednou ochutnáte, už jen tak z hlavy nevymažete. A klidně se přiznám, že je to občas jediný důvod, proč jedu na Letnou.




a mezi další oblíbené podniky patří:


Čestr Ambiente 


Pokud na jídlo, pak právě sem. Čestr, zvolená jako nejlepší restaurace v Česku uživatelů gastronomické aplikace Restu, stihla ještě před uzavřením znovuotevření a představila nové menu a nové prostředí. Momentální situace tak pro ni není úplně snadná, ale pevně věřím, že se mezi desítkami jiných restaurací, díky výborné reputaci, neztratí a po uvolnění opatření se v ní zase všichni sejdeme. Právě maso je zdejší hlavní specialitou a řezníci z něj umí připravit takové delikatesy, ze kterých vám poteče slina po tváři.


Vallmo 


Už při první karanténě se kluci rvali o zasloužené místo v gastronomii. Chvíli bojovali s myšlenkou, jestli se jejich jídlo hodí pro účely rozvozu, nakonec ale svolili a tak si můžete jejich pokrmy v klidu vychutnat v pohodlí domova. O jejich makovém pudinku si vypráví široko daleko všichni, co mají rádi sladké. 


Koho příště podpoříte vy?

Form for Contact Page (Do not remove it)

Název

E-mail *

Vzkaz *