První podzimní momenty: Myšák, nejogurt a nervózní stromy

by - 14 září

Brzká rána s dlouhými snídaněmi, s v dlaních svírajícím horkým čajem nebo kávou, večery zase s dýňovou polévkou s kokosovým mlékem, dýňovým rizotem nebo jablečným koláčem. Dokud mi nemrznou uši a nečervená nos, dokud zima není nesnesitelná. Kdy slunce střídá průtrž mračen, stromy se barví do všech odstínů žluté a oranžové, kdy se brouzdám spadaným listím a kdy teplo a vůni domova vnímám intenzivněji než jindy. Tohle období mám neskutečně rád.


Druhou část dnešního článku, bych rád věnoval minulému týdnu, protože i po skončení mbpfw se událo tolik zajímavých věcí, že by byla škoda, se o nich na blogu nezmínit.

Začnu cukrárnou Myšák, protože si myslím, že její znovuotevření jste museli zaregistrovat. Já mám na Myšáka jen krásné vzpomínky. Myslím, že to byla jedna z prvních kaváren, které jsem ve stověžatý navštívil a okamžitě si to tam zamiloval. Jednak pro historii, když si uvědomíte, že tam kdysi seděla i Ema Destinová nebo Oldřich Nový, skoro mi z toho běhá mráz po zádech, jednak mám slabost pro sladké a tomu v Myšákovi nikdy nešlo odolat. Že cukrárna oblékla nový a za mě lépe padnoucí kabát, si musí všimnout každý. Pod křídla si ji vzala síť restaurací Ambiente Tomáše Karpíška. Trochu jsem se bál, že z toho bude další jednoduchá, funkcionalistická kavárna, naštěstí byly moje obavy zbytečné. Co by to bylo za Myšáka bez trochy dekóru a kýčovitosti. Zatím jen ve zkušebním provozu, ale už teď nevhodné pro slabé povahy a dietáře. Tady na podzimní deprese rozhodně nenarazíte!



Hit podzimu? Tipuji, že se jím klidně může stát nový nejogurt od Nemléka. Novinku, o který nikdo nevěděl (nebo jenom já) jste mohli historicky poprvý ochutnat a koupit si v rámci Veggie náplavky minulou neděli. Já doufám, že se brzy všechny tři varianty (jahoda, borůvka a meruňka) dostanou i do běžného prodeje, protože jsou fakt dobrý.



Za kulturou vyražte do Galerie Rudolfinum. Ta si připravila jako svou jubilejní stou výstavu rozsáhlý projekt, výstavu Nervous Trees Krištofa Kintery, která shrnuje posledních pět let autorovy tvůrčí práce. Jeho témata nepůsobí zprvu tak vážně, ale fatalita každodenní reality je v nich bytostně přítomná. Trvá až do 26. listopadu, tak si ji určitě nenechte ujít!


Minulej týden jsem měl taky možnost poprvé poznat první průzračnou kávu na světě, Clear Coffee. Někteří jste o ní už možná slyšeli, dokonce ji i ochutnali, já ji objevil až teď. Přiznám se, že ze začátku jsem byl trochu skeptický. Za jejím vznikem stojí David Nagy.

Designová průsvitná láhev, že se ani na první dojem nechce uvěřit, že se skutečně nejedná o vodu, ale nýbrž kávu, která neobsahuje žádné konzervační látky, aromata, stabilizátory, cukry ani sladidla. O neblahém vlivu kávy na zubní sklovinu už byly napsány slohy. Právě díky své čirosti, Clear Coffee nebarví zuby jako běžná káva. Zatím jsem ji u nás v žádném obchodě nenašel, objednat se dá přes internet od našich sousedů, kde ale poštovné do ČR vychází na úroveň ceny kávy.








O víkendu se chystáme do Karlových Varů. Nějaké tipy na kavárny nebo co bysme měli určitě vidět?

Text a foto Czech Blondýn, foto cukrárny Myšák retailek.mediar.cz


Mohlo by se Vám líbit

0 komentářů