Za kávou do Brna • coffee trip | Czech Blondýn

Za kávou do Brna • coffee trip

Píše se pátek odpoledne, odepisuju na poslední e-maily před víkendem a přemýšlím, co o následujícím volnu podniknout. Dlouho sleduju několik stránek a webů s kavárenským světem, s tipy na nová místa pro kavárenský lenošení a výběrovou kávou. Většina se soustředí na kavárenský život ve stověžatý, ale občas se tam objeví i jiný kout republiky, nejčastěji Brno a Ostrava. Do Brna jsem dřív cestoval velmi často, až posledních asi pět let mi plány s ním příliš nevychází. 

Neplánované, ale spontánní nápady bývají těmi nejlepšími. 


A proto v sobotu brzy ráno frčíme směr Brno a já se nemůžu dočkat, až osobně vyzkouším kavárenský život i v tomhle městě, na který mám jen příjemný vzpomínky. Cestou se vás na instastories ptám na tipy a těch mi přichází velké množství. Není v mých silách všechna místa vidět, i když by to byla dobrá výzva, takže na mým seznamu končí nejvíc se opakující kavárny nebo bistra. 

Vystupujeme v samotném srdci Brna a naše první kroky vedou do Café Atlas. Máme trochu potíž ho najít, ale nakonec se daří a objednáváme si naši první brněnskou kávu a něco malýho k zakousnutí, protože nám po cestě trochu vyhládlo. Café Atlas se nachází v prostorách sálu Břetislava Bakaly a nejintenzivnějším prvkem jsou zde tapety z neopakovanými ilustracemi zejména z říše rostlin a živočichů. Vzor odkazující k art deco, kulaté lampy, stoly se zapuštěnými vitrínami, opotřebovaný nábytek a dlouhá lavice tvoří krásným způsobem zajímavý interiér, za kterým stojí architekt Martin Hrdina. Káva je vynikající, višňovo-čokoládový cheesecake a hummus taktéž. 




O několik srků kávy později se procházkou přesouváme do další kavárny. Procházíme Zelným trhem, kde farmáři sklízí prázdné bedýnky s ovocem a zeleninou, míjíme provizorní stánek Na Brno Dobrý s desítkami bílo modrých proužkovaných lehátek a dřevěných palet jako stolků, kocháme se tím nejkrásnějším výhledem na město z věže Staré radnice, až konečně usedáme do coffee baru Mymika. Tohle místo v Lidické ulici nelze minout. Otevřela si ho parta mladých nadšenců do kávy a název Mymika vznikl ze spojení MyMilujemeKavu. Včetně výběrové kávy od pražské pražírny Coffee Source, je tady skvělá nabídka i domácích limonád, cheesecaků, raw dortů bez laktózy a lepku nebo sandwichů. Já si objednal z denní nabídky opečený chléb s pečenou dýní, balkánským sýrem a karamelizovanou cibulkou. Při prvním soustě se dostaví #foodorgasm. Útulný interiér, kterýmu vévodí police s knihami svádí k několikahodinovému rozjímání, nám tolik času bohužel nezbývá. 




Ač jsme se ze stověžatý přesunuli do druhýho největšího města v ČR, byl tenhle trip příjemným odpočinkem. Brno totiž narozdíl od Prahy umí vypnout. A já se už těším na jeho další poznávání. Na Monogram espresso bar mistra baristy Adama Neubauera, Melounový cukr, inspirovaný Brautiganovou nejznámější knihou, kde si všechny dezerty sami pečou a z velké části i vymýšlí receptury, Soul bistro, Café Art, odkud si můžeš nápoj vzít i do kina Art,  Café Mitte, která patří ke stejnojmennému hostelu, Bílýho Králíka, minimalistický Punkt, Šestou Větev, na ty nejlepší vafle od Kafec,  Marinádu Store, jejíž specialitou je espresso na grepovém džusu nebo opravdové řecké frappé, na kafe do karafy připravované z espressa na ledu, kokosového mléka a pár kapek javorového sirupu v Café Placzek, galerijní kavárnu Art Café bar Morgal úzce spjatou s kostelem sv. Tomáše nebo Café Momenta na nejrušnějším náměstí, s vlastní výrobnou francouzských zákusků. 





Text a foto Czech Blondýn

2 komentáře:

  1. Vypadá to doopravdy dobře, já jsem slyšela samou chválu na kafe v Brně :)
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to byla potom chvála pravdivá! Moc se nám tam líbilo :)

      Vymazat

Instagram