Ajala chocolate | Czech Blondýn

Ajala chocolate

On byl spolumajitel grafického studia, ona pracovala v medicíně jako oční lékařka. Ani jednoho ale jejich práce nenaplňovala. Proto hledali změnu. V té době se vrátil jejich kamarád Martin z Guatemaly a přivezl s sebou čokoládu od původních obyvatelů Mayů. Mít vlastní čokoládovnu nebylo dětským snem ani jednoho z nich, přesto jim čokoláda ukázala nový směr a obrátila život vzhůru nohama. Začátky jejich prozření samozřejmě nebyly jednoduché, ale krůček po krůčku zvládli manželé Filip a Sylvie překonat menší i větší překážky, až jednoho dne, vznikla v Brně malá manufaktura, kde dodnes vyrábí s nadšením a elánem čokoládu Ajalu, čokoládu, do které si boby sami praží, sladí ji panelou a ručně balí do nepřehlédnutelných obalů. A já mám obrovskou radost, že se s tebou v dnešním článku můžu, alespoň písmem, podělit o jejich příběh a o čokoládu Ajalu samotnou.


Od chvíle, kdy si koupili první malý žulový mlýn, kdy sbírali jednu užitečnou radu za druhou a jen jejich přátelé byli těmi vyvolenými, kdo mohl ochutnat jejich první čokoládové pokusy, už nějaká ta doba uběhla. Dnes je Ajala dostupná ve vybraných kavárnách, ve většině vegan bister a prodejnách, má 18 druhů a má za sebou dokonce umístění na druhém místě v soutěži International Chocolate Awards, tý nejprestižnější soutěži mezi čokolatiéry. Otázka, čím je tak výjimečná a čím se liší od ostatních čokolád, se proto nabízí téměř sama. 

Odpověď je jednoduchá. Vším! Za její jedinečnou chuť můžou boby té nejvyšší bio kvality, které jsou pěstovány ve stínu vysokých stromů a které Filip se Sylvií sami testují. Nebo v jednom jediném dochucovadlu, panele nebo-li sušené třtinové šťávě. Nic víc Ajala neobsahuje. To je onen rozdíl, který ji od běžných konzumních čokolád odlišuje a dělá natolik výjimečnou. Narozdíl od konvenčních soupeřů si čtvereček Ajaly můžeš v klidu dopřát každý den, jelikož se jedná o opravdu kvalitní čokoládu se spoustou zdraví prospěšných látek.


K výrobě čokolády není třeba mnoho ingrediencí. Příliš dlouhý seznam svědčí naopak o průmyslovém a nešetrném zpracování. Nejrůznější aromata, dochucovadla a sladidla mají jediný úkol a to zamaskovat nevalnou kvalitu bobů. Já například žil ještě nedávno v domnění, že čím víc procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Ale ona to tak úplně není pravda. Ty procenta, jak sám v jednom z rozhovorů Filip vysvětluje, totiž neznamenají nutně objem kakaových bobů v čokoládě, ale vyjadřují objem kakaové hmoty v sušině, což, zejména u velkovýrobců znamená, objem kakaa a kakaového másla, kterým se čokoláda ředí a tím u ní klesá její chuť, výraznost a podíl zdraví prospěšných látek. Kvalitní čokoláda nepotřebuje ani příliš mnoho cukru, rostlinné tuky a zejména lecitin, který výrobci přidávají pro lepší konzistenci.


Věděl jsi, že za první republiky bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů?

Na tuto tradici Ajala navazuje svou výrobou kombinací moderních a zapomenutých metod a postupů. Svou prvorepublikovou inspiraci nezapře ani v ručně tištěných obalech studia Calico a názvu Ajala, které v mayském jazyce znamená probuzení.




Já a Robert jsme měli skvělou možnost ochutnat novou single origin edici, jejíž kakaové boby pochází z jednoho jediného regionu.

Dominikánská republika
Tahle čokoláda se pyšní certifikátem bio a kakaové boby pro její výrobu pěstuje na 165 malofarmářů. Její chuť je na začátku oříšková, po pražených arašídech, pak jemně smetanová s nádechem třešní.

Tanzánie
Na tuhle čokoládu se boby zpracovávají v sociálním podniku Kokoa Kamili, jež sdružuje farmáře z regionu Mbingu a učí je, jak lépe pěstovat kakao a zdokonalit se ve svém farmaření. Chutná po lesním koktejlu malin a červeného rybízu, který ke konci odeznívá až se rozvine lahodná čokoládová chuť.

Haiti
Tato čokoláda má svůj původ na Haiti v regionu Grand Nord. Jejím chuťovým profilem jsou pražené ořechy s datlemi a nugátem.

Kterou jako první ochutnáš?

Text a foto Czech Blondýn

Žádné komentáře:

Okomentovat

Instagram