Perníkový řez

Zatímco ostatní pečou cukroví na Vánoce, já jsem se rozhodl ve středečním volným odpoledni zkusit svůj první perníkový řez. Vybral jsem si k tomu jako nápovědu recept z blogu Neplecha na Plechu a tajně doufal, že můj pokus s perníkovým řezem žádná neplecha na plechu nebude. Je to trochu časově náročnější, protože těsto se musí na jeden den nechat odležet někde v chladu a výsledek snažení je vidět až následující den, ale jinak bych tenhle recept zařadil mezi ty snadnější. 


Budeš potřebovat:
500g medu
250 ml. horký vody
250g cukru
500g pšeničné polohrubé mouky
2 vejce
Citrónovou kůru
Skořici 
Mletý nový koření 
1/2 kávový lžičky mletého anýzu 
1/2 kypřícího prášku 
20g másla 
20g mouky na plech
Oříšky nebo mandle na ozdobení 

Postup:
Med zaliješ horkou vodou a necháš rozpustit, přidáš mouku, cukr a umícháš těsto, který v chladu necháš odležet do druhýho dne. Pak do těsta přidáš celá vejce, nastrouhanou citrónovou kůru, mletou skořici, anýz, nové koření a kypřicí prášek. Hotové těsto rozliješ na plech, máslem a moukou předem vymazaný a posypaný. Pečeš zvolna přibližně 45 minut. V mixéru si mezitím nameleš oříšky nebo mandle, kterými hotový řez posypeš dle chuti strávníků. 

Text a foto Czech Blondýn