Borůvkový koláč s drobenkou

V lednici nám zbyla ještě celá krabička poctivě nasbíranejch borůvek a protože mi přišla škoda, je vyhodit, rozhodl jsem se, že na sebe znovu natáhnu zástěru, opráším troubu a zkusím upíct svůj první koláč v životě. Myslel jsem si, že je to věda, ale ve výsledku jsem zjistil, že je to docela jednoduchý. Takže možná budu troubu konečně využívat i na něco jinýho, než jako další prostor pro odkládání věcí :)


Budeš potřebovat: 
2 hrnky polohrubý mouky
1 hrnek krupicovýho cukru, kterej ale můžeš v pohodě nahradit cukrem
125g másla
1/2 kypřícího sáčku do pečiva
1 vanilkový cukr
2 vejce
500ml mléka
1 lžičku citronový kůry
Borůvky nebo kterýkoliv jiný lesní ovoce


Příprava:
Troubu předehřej na 180 stupňů. Plech důkladně vymaž máslem, můžeš i posypat trochou polohrubý mouky. Do misky dej mouku, cukr a máslo a zpracuj na drobenku. Jeden hrnek drobenky odeber a odlož stranou. Do zbylý přidej kypřicí prášek a vanilkový cukr, promíchej a rozmíchej s vejci, mlékem a citronovou kůrou dohladka. Následně těsto vlij na plech, posyp ovocem a na závěr odloženou drobenkou. Peč přibližně 30 minut, dokud není střed propečený a drobenka nezačne zlátnout.

Text a foto Czech Blondýn

1 komentář:

  1. Mňam, šikula! Zkus i švestkový, je delikátní! =)

    OdpovědětVymazat